חזון

"להעביר את זה הלאה"

לאורך השנים, עמותת "הרי ירושלים"(בני ברית לשעבר), צברה ידע וניסיון אודות טיפול בילדים ומתבגרים (בנים ובנות) בתחומי הטיפול המוסדי.

טיפול הכולל בתוכו, עבודה במרחבי הנפש השונים ובתחומים כגון הפוסט אשפוזי, טראומה ראשונית, התקשרות, טיפול הורי, גיל ההתבגרות ועוד . כמו כן, נצבר ידע בתחומים נוספים כגון חינוך על גישותיו השונות, טיפול בהפרעות התנהגות, ריכוז והדרכת צוותים.

המרכז להכשרה ולטיפול בילדים ונוער של "הרי ירושלים" ע"ש גולדי קסל הוקם במטרה לחלוק מהידע והניסיון ולהציע הדרכות קליניות , מערכתיות וניהוליות, מפגשי חשיבה, סמינרים קליניים ותיאורטיים ותכניות הכשרה כגון ביה"ס לפסיכותרפיה, הכשרות בתחום הט"ם ועוד, בכדי להציעם למסגרות המטפלות בילדים ונערים.

תחום ההדרכות וההכשרות – אוסף ומרכז את הניסיון והידע ומכשיר את אנשי הצוות הוותיקים להפצתו בגישה של  ל"העביר את זה הלאה ". זאת  לאור ההבנה כי ידע זה יכול לשמש אנשי צוות, אנשי טיפול, עובדי הוראה והדרכה של ילדים בעל קשיים רגשיים קשים וכן עבודה עם הורים.

מערך ההכשרות וההדרכות אותו אנו מספקים, ניתן על ידי אנשי הצוות המוכשרים ביותר. אשר גדלו  התפתחו והתמקצעו במהלך השנים, תחת קורת "הרי ירושלים". בניהם, פסיכואנליטיקאים, עובדים סוציאליים קליניים, פסיכולוגים, מדריכים, רכזים ואנשי הוראה וניהול.

ימי העיון מתקיימים במרחבי מוסדות הרי ירושלים (בית הילדים, בית קמפר , מרכז "גולדי קסל") , ההרצאות ניתנות על ידי טובי המרצים בתחום.

מערכי ימי העיון נבנים על ידי צוות מקצועי העובד במרכז תוך חשיבה מעמיקה המנסה לדייק ולהיענות לצרכיהם של  הפונים. עד כה התקיימו ימי עיון בנושאים כגון: הטיפול המוסדי הכוללני, טיפול בפגיעות ראשונות, עבודה בשדה הרדיו אקטיבי, יחסי העוצמות שבין הצוות המטפל לילדים המטופלים, עבודה עם בני נוער על רצף הפוסט אשפוזי, גיל ההתבגרות, עבודה עם נערות, עבודת הורים, פגיעות מיניות, טראומות ועוד.

סמינרים

סמינר הסתיו השנתי בנושא "פסיכותרפיה פסיכואנליטית לילד ולנוער"   מאז 1997, נערך מידי שנה בהשתתפות  פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ומטפלים מתחומים שונים. הסמינר בן היומיים הפך עם השנים למסורת מבוססת אליה מצפים אנשי מקצוע רבים שנה אחר שנה. זוהי הזדמנות למפגש של אנשי טיפול ושיח טיפולי מכל רחבי הארץ להיות חלק מחוויית למידה אינטנסיבית וייחודית. שנים-עשר מהפסיכותרפיסטים והפסיכואנליטיקאים הבכירים בישראל, ביניהם ד"ר יחזקאל כהן(מנכ"ל וממקימי הרי ירושלים) וכן מר ג'ראר פולבר והגב' נועה הס ועוד, המנחים קבוצות לימוד קטנות. מבנה הסמינר כולל חמישה מפגשים יומיים, של 90 דקות בשש קבוצות שונות ובסה"כ כ30 סדנאות על פני תקופה של יומיים. הסמינר מספק למשתתפים חשיפה למגוון עשיר של גישות טיפוליות, בכל סדנה משתתף אחד מציג מקרה קליני שמאתגר אותו, דנים במקרה, מנתחים אותו ומציעים תובנות חדשניות ויצירתיות.

סמינר חורף – בשנים האחרונות עולות מן השטח שאלות רבות העוסקות בתחום ה"טיפול במרחב החיים". עבודת הטיפול במרחב החיים הינה מעיקרי עבודת צוות ההדרכה וההוראה העובדים עם ילדים/ת ונערים/ות המתמודדים עם פגיעות רגשיות קשות. עבודה זו הינה עבודה במעמקי השדה ה"רדיו אקטיבי".

סמינר החורף ה-1 בנושא למידה והעמקה בעקרונות הטיפול במרחב החיים התקיים בשנת 2017.  זהו סמינר של עבודה קבוצתית פעילה על הצגות מקרה של התמודדויות ומצבים מהטיפול במרחב החיים.

הסמינר מיועד לכל העוסקים בטיפול במרחב החיים: מדריכים, מורים, אימהות בית, רכזי מועדונית וכל מי שעובד עם ילדים, נערים ונערות במסגרת פנימייתית, אשפוזית או כל מערכת טיפולית אחרת בקהילה, בדגש על "אנשי השטח", לא על העובדים "בעלי המקצוע" הטיפולי.

בקבוצות עבודה מוצגים מקרים או  התערבות טיפולית במהלך עבודתו השוטפת של איש הצוות  עם הילדים או הנערים והנערות שבטיפולו. דרך פורמט של הצגת מקרה בתוך קבוצת חשיבה מתקיים דיאלוג משותף אודות דרכי הטיפול והעבודה המגיעים מן השטח תוך הנחייה והכוונה של אנשי מקצוע המחברים בין התיאוריה לפרקטיקה.

 

מערך ההדרכות-

מערך ההדרכות שלנו, מציע סמינרים תאורטיים וכן  הדרכות מקצועיות ארוכות טווח(שנה ומעלה). לצוותים העובדים עם ילדים ונוער במרחבים השונים (בתי ספר, פנימיות, מרכזי סיוע , קופות חולים ועוד).

כיום מערך ההדרכות פרוס בפריסה ארצית ונותן שירותיו למסגרות ואוכלוסיות שונות ברחבי הארץ.

ההתאמה של המדריך לאוכלוסייה המבקשת הדרכה וכן אופן ההדרכה תלויים בצרכי המסגרת ונבנים בעבודה משותפת בין הנהלת קסל לנותני השירות .

ההדרכות  מיועדות למסגרות המבקשות ליצור שינוי מערכתי ומבני ולקיים התמקצעות של אנשי הצוות בתחומים השונים ומבוצעות על ידי טובי המטפלים, אנשי החינוך וההדרכה בתחום.

ההדרכות מלוות על ידי הנהלת מרכז קסל לשם בדיקה ומעקב אחר השירות הניתן כך שיוכל להינתן על פי צרכי המקום, הערכים והנורמות המקובלים בתוכו.

בית הספר לפסיכותרפיה – הוקם כחלק מחזון המקום להוות בית ספר ללמידה והכשרה. בבית הספר תכנית תלת שנתית ללימודי פסיכותרפיה לילדים ומתבגרים בגישה דינאמית. התכנית מוכרת ע"י האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה.